Nezařazené

Projekty

Naše nové stránky - prosíme klikněte sem

(tyto staré se již neaktualizují)

Nabídka vzdělávacího programu pro školy

Nový dům pro sirotky z Domova Panny Marie Lurdské

Na začátku roku 2012 jsme dostali od ředitele sirotčince otce Jeana-Martina zprávu, že děti z Domova P. M. Lurdské musí opustit budovu diecézního domu, ve které až do té doby bydlely, protože tyto prostory budou sloužit studujícím kněžím. Situace byla vážná, protože sirotčinec neměl kromě daru biskupa (5000 $) žádné jiné finance a ceny domů v Bomě se pohybovaly od 12 000 $ výše. Bez pravidelných finančních příjmů sirotčince nebylo možné využít úvěru. Proto jsme za pomoci našich přátel a ve spolupráci s Farní Charitou Kralupy nad Vltavou udělali v našem okolí sbírku a v červnu 2012 jsme do Konga poslali 206 900 Kč (což činilo zhruba 10 500 $).
Po delším váhání a rozhodování zakoupil otec Jean-Martin rodinný dům ve vesnici Loangu (95 km severně od Bomy). Důvodem této „delokalizace“ sirotčince byly jak nižší ceny nemovitostí na venkově, tak i lepší dostupnost a nižší cena potravin, zdravější prostředí pro děti a možnost koupit a využívat vlastní pole. Kromě těchto výhod se sirotčinec přiblížil venkovským dětem, které by se do něj jinak nedostaly. Většina sirotčinců je totiž ve městech a lidé z venkova nemohou jejich služeb využívat. Proto zde najdeme více podvyživených, zanedbaných nebo jinak trpících dětí.
Nový dům byl zakoupen 25. října 2012 za částku 14 500 $ (viz kupní smlouva). Poté v něm ještě proběhly stavební úpravy (betonování podlahy, pokládka sádrokartonového stropu, malba zdí, zabezpečení dveří, elektrické rozvody a připojení), po nichž se do něj mohly děti v březnu 2013 nastěhovat.
Dům stojí v centru vesnice Loangu, v blízkosti kostela a školy. Má 5 místností. Největší z nich slouží dětem jako jídelna a společenská místnost. Dvě středně velké místnosti jsou využívány jako ložnice pro děvčata a pro chlapce. Dva nejmenší pokoje využívají vychovatelky sirotčince a jeho ředitel. Poslední malá místnost se vchodem zvenčí se využívá k uchovávání potravin, vody a také nádobí. K domu patří přilehlý dvorek, kde si děti mohou hrát a kde najdeme také zděné WC, „koupelnu" a kout s ohništěm, kde se vaří.

Kupní smlouva nového domu

Fotogalerie domu

Dům
Jídelna