Jak pomoci

Naše nové stránky - prosíme klikněte sem

(tyto staré se již neaktualizují)

Konkrétní informace o formách pomoci.

Potřeby dětí

Sirotčinec se od roku 2009, kdy přešel pod správu diecéze Boma, potýkal s nedostatkem financí. Díky dárcům z ČR mají děti od roku 2013 nový dům, který je majetkem sirotčince. Díky pravidelným dárcům z ČR se nám podařilo zajistit všem dětem školné, dostatečnou zdravotní péči i vyváženou a dostatečnou stravu. V současnosti se snažíme zajistit sirotčinci nákupem polí, zvířat a malým podnikáním alespoň částečnou nezávislost na darech.

Strava

První nejdůležitější potřebou je jídlo. Tím, že sirotčinec žil převážně z darů místních lidí, nebyl dlouho schopný dětem zajistit dostačující a vyváženou stravu, což vedlo k podvýživě a zdravotním problémům nebo zpomalení vývoje dětí. Ke zlepšení kvality a pestrosti jídelníčku a alespoň částečnému samofinancování zakoupil otec Jean-Martin 1 ha maniokového pole a dostal darem 5 ha ananasového pole. Od roku 2016 vlastní sirotčinec dalších 10 ha pole, které by chtěl využívat hlavně k pěstování plodin na prodej, což by mu zaručilo lepší samofinancování a nezávislost na darech. Navíc se na pracích na polích podílejí také starší děti ze sirotčince, kterým bude tato zkušenost velmi užitečná v jejich dalším životě.
Část potravin přichází také jako dary od místních zemědělců Děti v současné době jedí 2x denně. Chceme-li, aby byla tato strava alespoň částečně vyvážená, potřebujeme pro jedno dítě zhruba 1$ (= zhruba 25 Kč) denně, což činí 9 000 Kč ročně.

Zdravotní péče

Dalším problémem sirotčince je zdravotní péče o děti. Kvůli nedostatku financí jsme si dlouho nemohli dovolit platit soukromé zdravotního pojištění (státní zdravotní pojištění neexistuje), díky němuž by byly zaplaceny konzultace u lékařů, hospitalizace a další lékařské zákroky. Díky darům jsme toho od roku 2014 schopni a děti mohou využívat bezplatných konzultací u lékařů. To nám pomohlo vyléčit u dvou dětí podvýživu a starat se i o neakutní zdravotní problémy.
Zdravotní pojištění stojí pro 1 dítě 850 Kč na rok a průměrně za něj zaplatíme ještě 1 000 Kč za použité léky, které se platí zvlášť. Proto zdravotní péče pro jedno dítě vyjde průměrně na 1 850 Kč ročně.

Školné

Školné a výdaje na školní uniformy a pomůcky jsou nejpalčivějším problémem sirotčince. Dnes se nám již daří posílat do školy všechny děti školního věku. Dokonce mohou pokračovat ve svém studiu na středních nebo vysokých školách.

Cena školného se liší podle stupně školy.
- Od 6 do 12 let navštěvují děti základní školu (1.–6. ročník) a cena školného s uniformou a pomůckami činí 2 150 Kč.
- Od 12 do 18 let navštěvují děti střední školu (1.–6. ročník), kde si od 3. ročníku volí určitý obor lidské činnosti, ve kterém se chtějí dále vzdělávat. Tato škola končí maturitou. Cena školného s uniformou a pomůckami činí 4 000 Kč - 7 000 Kč ročně.
- Nadané děti mohou pokračovat ve studiu na vyšších odborných školách (3 roky po maturitě) nebo na vysoké škole (3 roky bakalářského studia + 2 roky magisterského studia).
Cena školného na VOŠ nebo na VŠ činí 10 800 Kč ročně.
Podle vlastností a schopností každého dítěte a s jeho aktivní účastí se snažíme najít mu obor, ve kterém by se uplatnilo, a takto si zajistilo svou samostatnost a finanční nezávislost. Pro děti manuálně zručné to může být krejčovství, zednické práce, pekařství, stolářství aj. Děti nadané k abstraktním studiím podporujeme až do ukončení jejich studia. Všem dětem se snažíme pomáhat v jejich profesních začátcích.

| Autor: Admin | Vydáno dne 01. 09. 2013 | 2479 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek