Historie sirotčince

Domov Panny Marie Lurdské byl založen ve městě Boma (západní část země) v roce 2006 řeholními sestrami, které však v roce 2009 musely opustit Demokratickou republiku Kongo. Péči o sirotky tehdy převzala diecéze Boma, jejímž hlavním posláním je však evangelizace. Biskup diecéze tedy požádal jednoho ze svých kněží, aby se ujal řízení sirotčince. Otec Jean-Martin Nlandu jej spravuje od roku 2009 až dodnes. Boma
Od roku 2009 až do března 2013 sídlil sirotčinec v prostorách diecézního domu v Bomě, které ale musely děti uvolnit pro studující kněze. Nový dům, který je už majetkem sirotčince byl zakoupen z velké části z peněz dárců z České republiky ve vesnici Loangu (95 km severně od Bomy).

Současnost

Dnes čítá sirotčinec 17 dětí a mladých ve věku 6 - 27 let, o které se každodenně stará jedna dobrovolnice za pomoci odrostených dívek sirotčince. 12 dětí žije přímo v novém domě v Loangu. 5 dětí žije v pěstounských rodinách. Rodiny se o děti bezplatně starají, ale ředitel sirotčince jim musí po dohodě přispívat na školné, zdravotní péči a někdy i na stravu. V současné době se do sirotčince snažíme nepřijímat nové děti, protože diecéze nemá prostředky ani na zajištění základních potřeb těch stávajících.

Proč podporujeme právě Domov P. M. Lurdské v Loangu?

Celý projekt "Naše děti v Kongu" začal náhodným setkáním ředitele sirotčince, otce Jeana-Martina Nlandu a manželů Markéty a Oliviera Debroise na dovolené ve Francii v létě 2010. Po přednášce otce Jeana-Martina o sirotčinci se manželé Debroise rozhodli alespoň částečně těmto dětem pomoci a přizvali k tomu i svou rodinu a přátele z Kralup n. Vlt. a Kladna, kde žijí.
Postupně se pomoc rozrůstala, až bylo rozhodnuto započetí oficiální spolupráce s Farní Charitou Kralupy nad Vltavou, jejíž ředitelka, paní Kovářová, osobně náš projekt podporovala.
K lepší spolupráci s místními lidmi a organizaci celého projektu pomohla také cesta manželů Debroise do Konga v červenci 2013, kde se setkali jak s dětmi, tak s ředitelem sirotčince a všemi jeho spolupracovníky.

Od konce roku 2013 je k dispozici také stránka na Facebook-u díky níž můžete jednoduše a rychle získávat veškeré zprávy o sirotčinci a našich aktivitách ve prospěch tamních dětí.

| Autor: Admin | Vydáno dne 01. 09. 2013 | 3095 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek