Nezařazené

Popis a realizace služby

Popis a realizace služby Azylového domu

Matky s dětmi v tísni vyhledávají pomoc v našem zařízení většinou na základě rady pracovníků sociálních odborů státní správy a samosprávy. Sociální pracovnice Azylového domu provede vstupní pohovor se žadatelkou a společně vypracují návrh na řešení konkrétní situace. Žadatelce jsou poskytnuty kontakty a informace týkající se dalších institucí, které jsou relevantní k řešení její situace. Pokud to je možné a v Azylovém domě je volné místo může být klientka ihned ubytována. Vzhledem k velikosti  našeho Azylového domu není jeho součástí krizové lůžko.

Každá žádost se posuzuje individuálně, dle naléhavosti jednotlivých případů. Jestliže je žadatelka přijata, sepíše s ní sociální pracovnice Smlouvu o ubytování. Klientka se seznámí s prostředím a Domovním řádem zařízení. Sociální pracovnice sestaví plán práce s klientkou – důraz je kladen na individuální plánování s klientkou.

Sociální pracovnice nejen, že s klientkou naváže prvotní kontakt, ale po celou dobu jejího pobytu s ní úzce spolupracuje. Pomáhá při vyhledávání a udržování kontaktů důležitých pro realizaci následné pomoci klientce. Jedná se o státní orgány a jejich sociální odbory, soudy, Polici ČR, školy (pro děti) aj. K dispozici je počítačová učebna, kde si matky mohou hledat zaměstnání a pro děti je každý den Po- Pá 12.30 hod – 17.00 hod otevřeno nízkoprahové zařízení, kde se mohou účastnit veškerých aktivit.

Naše zařízení dle Zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb., poskytuje pobytové služby na přechodnou dobu a všeobecné sociální poradenství.

Dlouhodobá pomoc je zajišťována v bytech sociálního bydlení, jedná se o vybavenou samostatnou bytovou jednotku s hygienickým zázemím, kde má matka s dětmi zaručené soukromí. Kuchynskou místnost a jídelnu mají klientky společnou.Pracovnice v přímé péči motivuje klientku k podílení se na hledání řešení situace, ve které se nachází. Domov nabízí poradenství, asistenci při péči o dítě, účast na akcích Domova i mimo něj aj. Matka má možnost se svobodně rozhodnout, kterou nabízenou aktivitu využije.

Pracovnice v sociálních službách se podílejí na úzké spolupráci s matkami a jejich dětmi. V případě nutnosti pomohou s domácností, s hospodařením. Jelikož je součástí domu i nízkoprahové zařízení, je nabídnuto klientkám doučování pro jejich děti speciálním pedagogem. Maminky se zase mohou účastnit jazykových kurzů Farní charity,přednášek a školení pokud v té době nějaké probíhají. Matky s dětmi ubytované v Domově mají možnost navštěvovat Charitní šatník, ve kterém jsou věci (oděv, obuv, kočárky, ostatní) věnované Farní charitě širokou veřejností.

Odmítnutí zájemce o službu je možné z těchto důvodů: zájemce nespadá do cílové skupiny, zařízení neposkytuje služby, které zájemce požaduje, v azylovém domě nejsou volná lůžka, zájemce před uzavřením smlouvy nedoloží příslušné potvrzení o zdravotním stavu, zdravotní stav zájemce vylučuje pobyt v azylovém domě, během předchozího pobytu byla zájemci ukončena služba z důvodů hrubého porušení Domácího řádu a zároveň o uzavření nové smlouvy zájemce žádá v době kratší než šest měsíců od ukončení služby.

| Autor: Admin | Vydáno dne 20. 09. 2010 | 3142 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek