Pomáháme jak jen to jde

Autor: Admin <hhurtikova(at)yahoo.co.uk>, Téma: Poradenské a vzdělávací centrum pro ženy, Vydáno dne: 02. 05. 2013

V měsíci únoru nás navštívila maminka s chlapcem s diagnózou dětského autismu o pomoc při výchově a vzdělávání. Chlapec v předškolním věku nezvládá komunikovat ani jinou formou komunikačního systému. Do současné doby nenavštěvoval žádné předškolní zařízení, neboť do jakékoliv instituce by byl přijat pouze s osobním asistentem, což je velmi finančně zatěžující i přes to, že se maminka velmi snaží vydělávat finance pro rodinu. Mamince jsme se snažily ulevit hlídáním chlapce dvakrát v týdnu na dvě hodiny a pomoci při zkontaktování instituce, kde by se chlapce ujali po odborné stránce s pobytem přes týden a trávení víkendu s rodinou. Podařilo se najít instituci, která nabídla pomoc při pobytu chlapce v internátním ubytování se zaměřenou aktivitou pro děti s autismem. S maminkou jsme danou instituci navštívili a velmi se nám tam líbilo. Ústav je rodinného typu právě pro klienty s mladším školním věkem. V současné době jsme byli vyrozuměni, že chlapec odpovídá podmínkám přijetí a čekáme na jeho zařazení do střediska. Maminka je teď spokojená a za naši snahu a pomoc vděčná. Protože její syn bude mít odbornou péči, individuální přístup, který si zaslouží a ona díky své pracovní vytíženosti, aby uživila rodinu nebyla schopna. Vidět chlapce v onom ústavu rodinného typu, jak je spokojen, bylo velikou odměnou, že jsme opět pomohli tam kde to bylo zapotřebí.